IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След лятното свиване доставките на газ у нас растат с над 55% през ноември

45% от произведената в страната електроенергия е за износ, сочат данните на НСИ

12:50 | 30.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Доставките на природен газ през ноември достигат до 222 млн. куб. метра, или ръст от 56,3% спрямо октомври, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база обаче има свиване от 21,6 на сто.

Традиционно потреблението на газ намалява през летните месеци, но това беше особено видимо през 2022 година, когато цената на газа у нас достигна рекордни стойности. През август "Булгаргаз" доставяше на своите клиенти суровината при цена от 298 лева за мегаватчас, а месец по-късно и за 354 лева за мегаватчас. Това рязко сви и потреблението на газ.

Едва през октомври цената на газа тръгна надолу, след като беше пуснат в експлоатация IGB. През ноември газът рязко поевтиня до почти 124 лева за мегаватчас.

България разчита почти изцяло на вноса на газ - местният добив представлява нищожните 1 млн. куб. метра през ноември. Нивото се запазва спрямо октомври, а на годишна база има намаление от 50 на  сто.

Производство и доставка на природен газ. Източник: НСИ Производство и доставка на природен газ. Източник: НСИ

Разнопосочна е тенденцията и при производството на електроенергия през ноември, сочи още енергийната статистика. Тогава са произведени почти 4,1 тераватчаса електроенергия, което е увеличение от 31% на месечна база. На годишна база обаче производството намалява с 5 на сто.

Повече от половината (65%, или 2,8 тераватчаса) от произведената електроенергия е реализирана на вътрешния пазар. Това е ръст от 12% на месечна и намаление от 3,7% на годишна база.

През ноември в страната са добити 3,1 млн. тона твърди горива, или ръст от 9,3% спрямо октомври. Спрямо миналия ноември обаче и тук има намаление - от 4,2 на сто. На вътрешния пазар са доставени 3,09 млн. тона, или с почти 10% повече на месечна база. На годишна база има свиване на доставките с 6,3 на сто, сочат още данните на НСИ.

По отношение на горивата през ноември намалява производството на дизел (с 6,4% до 309 хил. тона) и на безоловен бензин (с 13% до 161 хил. тона). Сравнение на годишна база статистиката не публикува, тъй като тогава производствените мощности бяха в ремонт и реално производство липсваше. От публикуваната информация е видно, че основната част от произведения безоловен бензин е за износ - едва 38 хил. тона са доставени на вътрешния пазар. При дизела на вътрешния пазар са реализирани 205 хил. тона. 

От 5 декември влиза в сила ембарго за руския петрол в ЕС. България има дерогация от тази политика, а от началото на февруари ще трябва да ограничи и доставките на горива за други държави от ЕС или за трети страни, с изключение на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още